szilvas overzicht

Szilvásvárad is een lieflijk dorp (ongeveer 2000 inwoners) wat schitterend gelegen is aan de voet van het Bükk gebergte, grenzend aan het Bükk National Park in de provincie Heves.

De website van het dorp zelf: www.szilvasvarad.hu

In vroeger tijden is het een landgoed geweest van Graaf Pallivicini.
Deze Graaf heeft de ronde kerk gebouwd.
In 1948 is het landgoed afgenomen door de staat en is dit prachtige gebied voor iedereen toegankelijk geworden.

In het Szalajka vindt u nog de grenzeloos mooie natuur en de meertjes boordevol forellen, welke overblijfselen zijn van het vroegere landgoed.
Sinds 1952 is de Lipizzaner Stoeterij in het dorp gevestigd.
Er is zelfs een nieuwe bloedlijn gefokt waar de Hongaren terecht trots op zijn. De "Tulipan" lijn heeft hier zijn oorsprong gevonden.

De mooie "witte" paarden zijn een droom voor velen. De Stoeterij is door heel Szilvásvárad verspreid. U kunt afzonderlijk het museum, de hengstenstal, de merriestallen en het koetsmuseum bezoeken.

De merries met hun veulens worden dagelijks onder begeleiding van een "Csiko" geweid op de aangrenzende velden. Deze kunt u gaan bezichtigen zittend in een koetsje, getrokken door (natuurlijk!) twee mooie Lipizzaners.
Het is ook erg mooi om de jaarling- en twee jarige hengsten te bezoeken. Deze verblijven op het Bükk-Plateau.

Voor mensen die zelf zo’n mooi, en goed gefokt paard zouden willen aanschaffen is er ieder najaar (begin oktober) een veiling. Hier worden dieren van de stoeterij en van privé eigenaren te koop aangeboden.
lipi kudde
ruiters
Lipizzaner
stadion
stadion2
koets
edit
Nieuw in het dorp en de vallei is het moderne en zeer groots opgezette paarden evenemententerrein. Het terrein en de zeer ruime overdekte rijhal worden gebruikt voor grote internationale wedstrijden van alle disciplines in de paardensport.

Jaarlijks worden er verschillende Spring- en Dressuurwedstrijden georganiseerd en één maal per jaar (half tot eind juli) is het tijd voor de internationale Marathon, waarbij enkelspan, tweespan en vierspan wordt verreden.

Voor geplande evenementen kunt u op volgende link klikken: http://www.menesgazdasag.hu/

De Lipizzaner stoeterij geeft hier ook regelmatig demonstraties.
Helaas is dit niet een wekelijks of maandelijks terugkerende show, dus als toerist moet je geluk hebben om zo’n prachtige show bij te kunnen wonen.
Zeer fraaie elementen in de show zijn de verschillende carrousels, hogeschool dressuur, defilé van koetsen en aanspanningen en niet te vergeten Kappel Edit met de vrijheidsdressuur
In het Szalajka dal zijn verschillende toeristische attracties.

Aan het begin van de vallei is een toeristisch plein met verschillende restaurantjes en er zijn verschillende souvenirwinkeltjes. Op het plein staat een webcam zodat u de gezellige bedrijvigheid kunt volgen. Er heerst hier altijd een gemoedelijke sfeer, zodat u onder het genot van een drankje of heerlijke Hongaarse gerechten kunt genieten van dit geweldige stukje Hongarije.

Na het pleintje kunt u een geasfalteerde weg volgen om even heerlijk van de natuur te genieten. Als u het dal volgt, komt u langs verschillende meren die gevuld worden door een klein riviertje. Dit riviertje komt uit verschillende bronnen. Op zijn weg naar beneden heeft het verschillende watervallen gevormd.
De bekendste is wel de trappenwaterval. Deze bijzondere waterval is ontstaan door kalkafzetting. Ieder jaar is de waterval weer een beetje anders, omdat de bekkentjes groeien en veranderen.
Hier kunt u de trappenwaterval in het Szalajka dal 360 graden bekijken.

Aan het einde van de vallei vindt u een ruim recreatie terrein, waar gepicknickt kan worden en waar u zelfs een klein vuurtje mag aanleggen om boven te koken.

Hiervandaan kunt u via een vrij stijl pad de grot van de oermensen bezoeken. Er zijn hier vondsten gedaan, die bewijzen dat er 35.000 tot 40.000 jaar geleden mensen hebben gewoond. Beneden in de vallei is een klein archeologisch park over deze oermensen, wat erg leuk is om met kinderen te bezoeken.
Als u het niet ziet zitten om het hele stuk (ongeveer 5 km) naar boven te lopen, kunt u ook gebruik maken van het smalspoor treintje wat er rijdt. Dit treintje begint beneden in het dorp en rijdt tot op het recreatie terrein. Vanuit de trein kunt u niet de watervallen zien, maar de trappenwaterval is daarvandaan maar een heel klein stukje lopen.

Een echte aanrader is om naar boven te reizen met het treintje en dan vervolgens op uw gemak met het riviertje mee naar beneden te wandelen.
Tijdens deze wandeling komt u dan langs vele mooie plekjes!

Verder in de vallei kunt u ook een klim- en klauter avonturen park vinden. De verschillende parcoursen bovenin de bomen variëren in moeilijkheidsgraad en lengte. Voor kleine kinderen is er een dummy klauterbaan. Op het terrein van dit "Kaland Park" zijn ook Bungee Trampolines.
Verder is er nog een leuke Bob-baan op de helling.

Als u of uw kind van paarden houdt, kunt u met een koetsje een heel eind de vallei worden ingereden. U kunt er dan voor kiezen om met de koets naar de uitkijktoren te rijden.
Voor de kleintjes is er ook een mogelijkheid om een rondje pony te rijden.
Voor de sportieve mensen is het mogelijk om fietsen te huren de bergen in te gaan. Dit is behoorlijk zwaar, maar zeker de moeite waard.
Jaarlijks is er eind mei een grote MBX Maraton die start en eindigt in Szilvásvárad.

Er zijn door het hele Bükk gebergte uitgebreide wandel- en fietsroutes uitgezet. Deze zijn bewegwijzerd door merktekens op palen en bomen en door bordjes.

De wandelroutes zijn duidelijk op de gedetailleerde kaarten van het Bükk te zien. Het zijn geen rondgaande routes, maar als u uw wandelroute van te voren uitstippelt, kunt u via verschillende merktekens de meest schitterende paden belopen.
kilato2
szilvas meertje
szilvas beeld
szilvas waterval2
szilvas waterval1
szilvas grot

 

Categories: Geen categorie